Rokanın Yararları Nelerdir? 2022*

Roka çoğunlukla salata ve balıkla kullanılır. Roka zaman geçtikçe yaprakları acılaşır, tohumlarınınsa preslenerek yağı çıkartılır. Erken hasat olursa minik yaprakları toplanabilir. İçinde bulunan değerler çok zengindir. 100 gram rokada yaklaşık olarak 2.6 gr. proteinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum ve potasyum içerir. Sağlığa faydaları saymakla bitmez. Antioksidan kaynağıdır mutlaka salatalarınıza eklemenizi tavsiye ederiz. Yüksek lif ve antioksidan içerdiğinden dolayı pankreas, kolon ve akciğer gibi kanser türlerine karşı koruma oluşturur. Yeşil sebzelere renk veren klorofili içinde bolca barındırır. Bu yüzden karaciğere iyi gelir. Yüzde 90’ı sudur. İlkbahar ve yaz aylarında serin bir etki yaratabilir.

Sağlam kemikler için olmazsa olmaz K vitaminini barındırır. Roka iceberg maruldan neredeyse 8 kat daha fazla kalsiyuma sahiptir. Vücutta bulunan iltihaplanmalarla içerdiği indol-3-karbinol ve izotiyosiyanatlarla savaşır. İçerdiği yüksek lifler sayesinde bağırsakları çalıştırır ve kolonun temizlenmesinde rol oynar. Fitokimyasallar ve antioksidanlar sayesinde vücudu toksitlerden arındırır. B vitamini açısından zengindir bilişsel açıdan fayda sağlar.

Kilo vermeye yardımcıdır, iki kasesi sadece 80 kalori içerir. İçerdiği C vitamini sayesinde bağışlık sistemine katkı sağlar. Demir emilimi ve dokuların sağlığında faydalıdır.

Rokanın Zararları Nelerdir?

K vitamini içeriğinden dolayı aşırı tüketildiğinde kan sulandırıcı ilaç kullananlara sakıncalı olabilir. Nitrat içerdiğinden dolayı yine aşırı tüketimde zararlı olabilir. İyi yıkanmadığı takdirde üstünde bulunan zirai ilaçlar veya toprak gibi etmenlerden dolayı zarar görebilirsiniz. Nitrat’dan dolayı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir, kullanmadan önce doktorunuza sormanızda fayda var.

 

 

Yorum yapın