Likya Yolu Gezilecek Yerler 2022*

Likya Yolu gezilecek yerler sizi hem doğanın farklı yüzleriyle tanıştıracak, hem tarihe doyuracak!

Dünyanın en uzun, en güzel yürüyüş rotalarından birini keşfetmeye hazır mısınız?

Likya Yolu Tarihi

Aslına bakarsanız bu yolun hikâyesi asırlar evveline uzanıyor. Ancak keşfedilmesi 20 yıl öncesine dayanıyor. 1992 yılında çalışmaları başlayan Likya Yolu, 1999 itibariyle turizme açılmış. Bugün ise her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği, muazzam manzaralara ev sahipliği yapan bir trekking rotası.

Likya adının mânâsı, ‘Işık Ülkesi’ demek. Bu ise, ‘aydınlık’ anlamına gelen ‘Lukka’ kelimesinden türetilmiş bir sözcük.

Fethiye bölgesinden başlayan, taa nereleri geçip Akdeniz’e uzanan, nihâyet Antalya’da son bulan bir yol Likya… Bu coğrafyada eskiden Likya medeniyeti hüküm sürdüğü için yürüyüş rotası da onların adını almış.

Bahsettiğimiz bölge ayrıca ‘Teke Yarımadası’ şeklikknde de isimlendiriliyor.

Likya Yolu Gezilecek Yerler Listesi 2022

Tarihçilere göre Likya Birliği’ni oluşturan yüzlerce şehir vardı. Ancak bugün, onlardan yalnızca bir kısmının kalıntıları sağlam kalmış durumda.

Dünyadaki en eski deniz fenerine ev sahipliği yapan Likya Yolu, meşhur Patara Antik Kenti’ni de barındırıyor. 10 bin kişi kapasiteye sahip antik tiyatrodan tutun, eski hamamlara kadar; burada görmeniz gereken çok şey var!

Hem bu yolda yürüyüş yapmak sadece bir trekking aktivitesinden ibaret değil. Ayrıca unutulmaz bir kültürel aktivite olacak sizin için…

Likya Yolu’nda gezilecek yerler listesi, Fethiye’den Antalya’ya kadar yaklaşık 30 bölgeyi içine alıyor. Şimdi bu destinasyonları sıralayalım:

  1. Alınca,
  2. Faralya,
  3. Ovacık,
  4. Kınık,
  5. Xanthos,

 

  1. Gavurdağı,
  2. Bel,
  3. Kabak,
  4. Patara,
  5. Akbel,

 

  1. Kalkan,
  2. Kaş,
  3. Gökçeören,
  4. Sarıbelen,
  5. Liman Ağızı,

 

  1. Çukurbağ,
  2. Finike,
  3. Çayağız,
  4. Üçağız,
  5. Boğazıcık,

 

  1. Çıralı,
  2. Adrasan,
  3. Karaöz,
  4. Myra,
  5. Göynük Yayla,

 

  1. Roman Bridge,
  2. Geyikbayırı,
  3. Çitdibi,
  4. Hisarçandır,
  5. Göynük,

Likya Yolu Nasıl Yürünür?

Gördüğünüz üzere Likya Yolu etapları oldukça fazla. Vaktinize göre üçer, beşer, yedişer günlük veya daha uzun periyodlar hâlinde tamamlamayı düşünebilirsiniz.

Ya da isterseniz gezi planınıza sadece belli bir kısmı dâhil edin. ‘Çok zamanım olmayacak.’ Diyorsanız, hiç olmazsa kısa süreli bir etkinlik ile bu muhteşem deneyimi yaşayın.

Likya Yolu Kaç Günde Yürünür?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok. Çünkü yolu ne kadar zamanda kateteceğiniz; hangi rotaları seçeceğinize ve sizin kondüsyonunuza bağlı.

Yaklaşık 535 kilometre uzunluğunda olan bu yol, ortalama 30-45 günde yürünebiliyor. Yürüyüş hızınıza ve dinlenme sürelerinize göre tabii ki bu müddetin değişebileceğini unutmamalısınız.

Likya Yolu Konaklama

Uzun uzun yürümeyi kafanıza koyduysanız, Likya Yolu’nda konaklama alternatiflerini de hesaba katmalısınız. Burada konaklayabilmek için pansiyon seçeneklerini değerlendirmeniz veya köy evlerini tercih etmeniz mümkün.

Bazı noktalarda lüks otellere denk geleceksiniz. Tabii ki Likya Yolu rotaları çoğunlukla kamp yapmaya da müsait. Hangi güzergâhı seçeceğinize bağlı olarak bu durum değişebilir. Kamp yapmayı planlıyorsanız yanınıza çadır, mat, uyku tulumu ve benzeri temel şeyleri almadan yola çıkmayın.

Likya Yolu’na Ne Zaman Gidilir?

Esasen, Likya Yolu gezilecek yerler misafirlerini dört mevsim farklı güzelliklerle ağırlıyor. Bu nedenle yılın her dönemi burayı ziyaret etmek için uygun diyebiliriz.

Üstelik burası kıyı şeridindde yer aldığı için kış ayları da sert geçmiyor. Fakat yaz ayları geldiğinde bölge çok sıcak oluyor, bu sebeple yazın çok keyifli bir deneyime imza atamayabilirsiniz.

Bizim önerimiz, Likya Yolu ne zaman yürünür? Diye düşünenler ilkbahar-sonbahar mevsimlerini tercih etsin.

Hele ilkbaharda burası bir başka oluyor. Zira kış boyu karlarla kaplı tepeler, o dönemde rengârenk çiçeklerle süsleniyor. Doğa yeniden uyanıyor ve gözlere bayram ettiren mükemmel bir görsel şölen yaşanıyor.

Mayıs ayının ortasından itibaren sıcaklık değerleri yukarı yönlü seyrediyor. Eylül’e kadar da böyle devam ediyor. Kasım’dan Şubat’a kadar ise bölgede sık sık yağış gözlemleniyor. Aklınızda bulunsun…

Likya Yolu Gezi Önerileri

Şu tavsiyelerimize uygun hareket ettiğiniz takdirde, Likya Yolu gezilecek yerler ve görülecek güzelliklerin tadını çok daha iyi çıkarabilirsiniz:

  • Hazırlığınızı mevsim koşullarına göre yapın.

 

  • Kullanacağınız ayakkabı ayak bileğinizi tam kavrayan ve su geçirmez bir model olsun ki rahat rahat yürüyebilesiniz.

 

  • En çok ihtiyaç duyacağınız şu kıyafetleri ve malzemeleri unutmayın: Termal tişört, Kemerli bele sahip bir sırt çantası, havlu, tülbent, mayo, güneş kremi, güneş gözlüğü.

 

  • Bu arada listeye her ihtimâle karşı şunları da ekleyin: Yedek çorap ve giysiler, yağmurluk, ilkyardım seti.

 

  • Muhtemel olumsuz durumlara önceden tedbir alın. Çakmak, harita, çakı, pusula, düdük ve yedek pillerr…. Bunları çantanıza atmayı unutmayın.

Sonuç

Likya Yolu gezilecek yerler oldukça geniş bir rotayı içine alıyor. Her adımda sizi göz alıcı manzaralar bekliyor.

Kızıl çam ormanları mı dersiniz, Gelidonya Feneri mi? Peki ya masmavi koylar? Pırıl pırıl plajlar? Nostaljik atmosferiyle sizi kendine çekecek antik kentler?

Likya Yolu gezi rehberi böyle büyük bir denizden sadece bir katre niteliğindeydi… Daha önce gittiyseniz yorumlarınızı bizimle paylaşmayı ihmâl etmeyin.

Bu yolun şanslı yolcularına da şimdiden iyi gezmeler!

 

Yorum yapın